Beyaz Çay'ın Gizemli Sırları
- Sermin Taser Yaradanakul
- 22 Nis 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Eki 2022

Eşsiz aromaları, yumuşak tadı ve lezzetli içimi ile çay severlerin gönlünde taht kurmuş efsanevi Beyaz Çay!
Beyaz çayı özel kılan ve diğer çay çeşitlerine göre pahalı olmasını sağlayan nedir?
Tüm çaylar (beyaz, yeşil, olong, siyah) Camellian Sinensis isimli çay bitkisinden elde edilir. Peki nasıl oluyor da her birinin tadı, aroması, rengi, ve içeriği bu kadar farklı oluyor. Bu farklılıklar çayın yetiştirildikten sonra uğradığı işlemlerden dolayı ortaya çıkıyor. Beyaz çaylar çay bitkisinin en üst bölümünde bulunan tomurcuk ve yeni açılmış en taze yapraklardan elde ediliyor. Tomurcuklar ve taze çay yaprakları makine ile ayırt edilmesi zor olduğundan, insan emeği el ile teker teker toplanıyor. Toplanan çay bitkisi durulama işleminden geçiriliyor. Durulama işleminde nem oranı düşürülüyor ve beyaz çayın kendine has tatlı aromaları işte tam da bu aşamada ortaya çıkıyor. Hemen sonrasında ise 40 derece güneş ışığında kurutuluyor. Bu işlemde ise son tatlı aromaları kendini gösteriyor ve sizlerin evlerine konuk olmak için son halini alıyor. Az işlemden geçmesi ve kendine has lezzetini koruması sayesinde içtiğimiz her yudumda beyaz çayın tazeliğini ve yumuşaklığını keşfediyoruz.

Beyaz çay L-theanine, and polifenoller açısından oldukça zengindir. Peki gelin bu konu üzerinde biraz konuşalım;
L-theanine çay bitkisinde bulunan amino asittir. beyindeki glutamat reseptörlerindeki uyaranları engelleyerek, rahatlatıcı nörotransmitter GABA’nın üretimini uyararak kaygıyı azaltır, odaklanmaya yardımcı olur ve sakinleştirir.
Polifenoller ise çok güçlü bir anti oksidan özelliği taşır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde, cildi yeniler ve parlak olmasını sağlar. Saçları besler, zenginleştirir. Vücudu kanser ve bakteri hücrelerine karşı korur. Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına yardımcı olur.
Son olarak, İçerdiği tanenler ve florür sayesinde, dişlerin güçlü ve sağlıklı olmasını destekler.
Beyaz Çay'da Kafein;
Beyaz çayın diğer çay türlerine göre kafein oranı az olduğu bilinse de, bu çayın içeriğine ve hazırlanış şekline göre değiştiğini hatırlatmakta fayda bu nedenle, çayların kafein oranını aralık bazlı değerlendirmemiz gerekiyor. 200 ml çayda,
Beyaz Çay: 6-75 mg of kafein
Yeşil Çay: 12-75 mg of kafein
Oolong Çayı: 50-75 mg kafein
Siyah Çay: 40-120 mg kafein
Kahve: 80-200 mg kafein
Bu oran, çayın yaprak veya tomurcuktan olmasına, gübresine, yetiştiği döneme ve demleme yöntemine göre değişebiliyor. Bu nedenle farklı beyaz çay türleri farklı ölçüde kafein içerebiliyor.

Başlıca beyaz çay türleri; Silver Needle, White Poeny (Bai Mudan), Long Life Eyebrown, Tribute Eyebrow.
Bu türlere farklı çiçekler ve aromalar da eklenerek zenginleştirilebilir. Örneğin Chadotea'nin bergamutlu beyaz çayı, yumuşak beyaz çay ile bergamot aromasından oluşuyor.
Ya da kavun özü ile harmanlanarak oluşturulan Silver Needle çayı, sizi sade bir o kadar da tatlı bir yolculuğa çıkarıyor.
Peki beyaz çayımızı aldık, onu nasıl demleriz?
75-85 derece 200 ml su ile 5-7 dakika arası demleyebilirsiniz.
Beyaz çay çok az işlemden geçerek ve en taze çay yapraklarından oluştuğu için narin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle 100 dereceden düşük suda demlenerek, kaynar suda bekletilmemesi gerekiyor.
Çay demelemsinde doğru bir ölçü kıvamı yoktur. Bu bilgileri referans olarak alıp, kendi damak tadınıza göre çay oranını artırıp, azaltabilirsiniz.
Sizi rahatlatacak, ruhunuzu hafifletecek, yumuşak lezzetli beyaz çay çeşitlerinin hayatınıza konuk olması dileğiyle,
Sevgi ve sağlıkla kalın,
Afiyet olsun...
Referans
Referans:https://www.teacachai.com/caffeine-in-white-tea/
https://www.teacurious.com/guide-silver-needle
https://chado.com.tr/urun-kategori/caylar/beyaz-cay/
Comments